FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens - BIBELLAND - Ord
29. Maj

Martin Luther og hans pionerarbejde


 

1. Tim.6,12: ”Strid troens gode strid, grib det evige liv, som du er kaldet til og har bekendt dig til med den gode bekendelse i mange vidners nærværelse.”

 

Som turist besøgte jeg for nylig Martin Luthers fødeby, Eisleben, og det var en god oplevelse. På torvet er der rejst en statue af ham. Med den ene hånd forkaster han bandbullen fra paven og med den anden hånd griber han om Bibelen - den bog, der viste ham vejen gennem det religiøse mørke, som prægede middelalderen.

 

Som 62-årig døde han i sin fødeby. I forbindelse med det hus, hvor han døde, er der et meget interessant museum. Vi så nogle af den tids bibler, Luthers håndskrevne testamente, nogle af hans møbler og den seng, hvor han døde. På sengens vægtæppe var der syet et stofkrucifiks. Det fortalte mig, at Luther ind til det sidste betragtede sin Herre og Frelser.

 

Men nu lidt om den kamp, han måtte igennem. Martin Luther erfarede, at der indenfor kirken var megen vranglære. I kirken i Wittenberg var der1000 relikvier, hvoraf det ene skulle have været en fjer fra englen Gabriel. De stakkels menige katolikker værdsatte dem og tilbad dem, for sådan havde det jo altid været. Luther kæmpede imod dette religiøse vanvid. Han ville have Bibelens tro frem og ikke traditionernes tro. Men det, der gjorde Luther virkelig ophidset, var den ulykkelige afladshandel, hvor man mod betaling kunne undgå skærsilden. Man kunne ikke blot befri sig selv, men også afdøde slægtninge, blot man havde penge nok.

 

Her kommer afladskræmmeren Johan Tetzel ind i billedet. Han tog det ikke så nøje med om det, han sagde, var helt sandt. ”Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer!” råbte han på torvene for at samle penge ind til bygningen af Peterskirken.

 

Martin Luther reagerede prompte på dette vanvid og satte sine 95 berømte sætninger op på en kirkedør. Det rygtedes hurtigt i Rom, at en almindelig præst satte sig op mod selveste paven, Guds stedfortræder på jorden, og man stævnede Luther til at møde op i Worms, hvor han skulle forsvare sine meninger.

 

Kejseren, den unge Karl d.5, havde lovet at beskytte ham under hele forløbet. Luther måtte kun forsvare sig med at sige ”ja” og ”nej”. Han blev usikker og fik et døgns betænkningstid. I dette døgn siges der, læste han ivrigt salme 118 af David, og det gav ham så meget mod, at han næste dag frejdigt kunne sige: ”Hvis jeg ikke bliver overbevist af Guds ord eller af klare grunde, kan og vil jeg ikke tilbagekalde noget. Paven og kirken tror jeg ikke på. De har mange gange taget fejl. Men det er ikke godt for et menneske at handle mod sin samvittighed. Gud hjælpe mig. Amen.”

 

De spanske gejstlige råbte: ”Dræb ham, brænd ham!” Men kejseren havde jo lovet at beskytte ham, så han fik lov til at forlade Worms. En kurfyrste, Frederik den Vise, foretog imidlertid et fingeret overfald på ham og fik ham i sikkerhed i borgen Wartburg, hvor han gik i gang med at oversætte Bibelen, så den enkelte lægmand kunne komme til at læse Guds ord. Hidindtil var det nemlig kun de lærde, der kunne.

 

Martin Luther satte noget nyt i gang og hans pionerarbejde tog vi til os i Danmark - og deraf navnet Den evangeliske Lutherske kirke, også kaldet Den protestantiske kirke. En fantastisk arv fik vi fra denne troens stridsmand.

 


 
 
 
 


MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002