FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens - BIBELLAND - Ord
28. Maj

Martin Luther


 

Rom.1,17: ”For i evangeliet åbenbares retfærdigheden fra Gud, af tro til tro, som der står skrevet: ´Den retfærdige skal leve af tro.´”

 

Færdes man som turist i Midttyskland, undgår man næppe at høre om reformatoren Martin Luther. Han blev født i Eisleben i 1483. Den første skoletid tilbragte han i nabobyen Eisenach, hvor han efter skoletiden gik rundt og sang for folk. En katolsk familie fik øje på den lille Martin og tog ham i pleje, og det tog Martins forældre som et tegn fra Gud, for selv var de meget fattige.

 

Som student fik han udleveret en kårde, og et lidt kejtet hop bevirkede, at kården engang ramte en pulsåre, men ved gode venners hjælp kom han under hurtig lægebehandling. Den oplevelse gjorde et stærkt indtryk på ham, for han indså, hvor hurtigt man kunne miste livet. Martin var et søgende menneske og ville have klarhed på sit forhold til Gud. Han frygtede at komme i Helvede. Endnu en oplevelse satte sit præg på ham. Han var engang på vandring ude i bjergene, da der pludselig opstod et voldsomt uvejr, og et lyn slog ned ved siden af ham. Han blev helt ude af sig selv af angst, fordi han vidste, at hans Gudsforhold ikke var i orden, og derfor kunne han risikere at ende i Helvede, hvis han døde. Han råbte til den hellige Anna (Jomfru Marias mor) og lovede at blive munk, hvis han slap ud af dette uvejr med livet i behold.

 

Det var ellers meningen, at han skulle studere jura, men da en bror til ham døde af sygdom, fik han lov til at gå i kloster. Det var en hård tid, hvor han skulle bede 7 gange om dagen og stadig var plaget af angst for at gå fortabt. Han gruede for regnskabet på den yderste dag, for han betragtede Gud, som en streng Gud, der ikke skånede ugudelige liv.

 

Martin var en lille tæt fyr, med et iltert temperament, og så havde han maniodepressive tilbøjeligheder. Han kunne ikke forstå Guds kærlighed, og det bevirkede, at hans klosterliv blev et mørkt kapitel.

 

En gammel klog munk hjalp ham imidlertid til forståelse af Gud ved at fortælle, at det ikke var de gode gerninger, der gav den gunstige position hos Gud. Det var alene ved troen på Guds nåde, man fik Guds fulde accept. Det gav ham et nyt syn på Gud, men det var specielt efter en rejse til Rom, at lyset fra Gud fuldstændig ændrede hans liv.

 

Martin var glimrende begavet og fik derfor pålagt en del administrative opgaver. En dag blev han sendt til Rom for at klare nogle sager. Som katolik var han indforstået med, at byen Rom var Den hellige By. Han hilste da også byen med en hilsen: ”Vær hilset du hellige Rom”, men ved nærkontakt med byen blev han skuffet. Der var et overdrevet levned i byen, og Pilatustrappen gav ham væmmelse. På sine knæ skulle man vandre op af trappen, mens man på hvert trin skulle huske at bede. Han så pludselig det religiøse vanvid, der ikke kunne føre til frelse. Skuffet drog han fra byen uden fred i hjertet. Men en dag læste han Paulus´ brev til romerne kapitel 1 vers 17, og det gav ham den fred, han så længe havde søgt efter. Det var ikke gerningernes stræben som tilfredsstillede Gud, men det var alene nåden gennem Jesu forsoningsværk, der formildede Gud. Det blev for Martin Luther et nyt udgangspunkt. Nu kunne han leve, nu kunne han trække vejret og nu kunne han jage frygten på porten,

 

FOR GUDS NÅDE HAVDE GIVET HAM EN NY START

 


 
 
 
 


MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002