FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
24. april


Hvad med samvittigheden?


 

2. Tim. 1,3: ”Jeg takker Gud, som jeg i fædrenes spor tjener med en ren samvittighed, ligesom jeg uophørligt kommer dig i hu i mine bønner dag og nat.”

 

Det er Paulus, som her fortæller sin gode ven og elev, hvordan status er netop nu. Tidligere mente Paulus jo også og have fulgt sin samvittighed, men dengang var der en helt anderledes vinkel på. Han skriver til Timoteus:

 

Jeg takker ham, som gav mig kraft, Kristus Jesus, vor Herre, fordi han agtede mig tro og tog mig i sin tjeneste, skønt jeg før var en spotter og en forfølger og en voldsmand. Men barmhjertighed blev mig til del, fordi jeg i min vantro ikke vidste, hvad jeg gjorde.” 1. Tim.1,12-13.

 

Samvittighed komme af ordene ”viden sammen med”. Før havde Paulus en viden sammen med modstanderne af Jesus, men gennem Damaskus-oplevelsen fik han en hel anden samvittighed. Nu havde han sin viden sammen med den treenige Gud.

 

I kirkehistorien møder vi mange kristne, som måtte følge deres gudgivne samvittighed. Vi har Martin Luther, der mit i sit stormfulde liv måtte klynge sig til sin viden om Guds ord. Derfor kunne han foran en fornem skare mennesker frimodigt bekende:

 

”Hvis jeg ikke bliver overbevist af Guds ord eller af klare grunde, kan og vil jeg ikke tilbagekalde noget. Paven og kirken tror jeg ikke på. De har mange gange taget fejl. Men det er ikke godt for et menneske at handle mod sin samvittighed. Gud hjælpe mig. Amen.”

 

Disse ord blev indledningen til den reformation, som bredte sig som en steppebrand i Nordeuropa.

 

I vores bibelkreds slutter vi altid sæsonen med en god film, som kan give stof til eftertanke. I år har jeg valgt en film, som hedder ”Den niende dag”. En rigtig god film, som handler om en katolsk præst, der sammen med andre kolleger havnede i Dachau-koncentrationslejren. Filmen bygger på en virkelig begivenhed.

 

Præsten bliver pludselig ført ud af lejren og får til opgave at påvirke en katolsk biskop til at skrive en samarbejdserklæring. Han får ni dage til det, og lykkes det, vil han selv og hans præstekolleger blive løsladt fra lejren.

 

Præsten, som i filmen hedder Abbé Henri Kremer (i virkeligheden hedder han Jean Bernard), står nu pludselig i et uhyggeligt valg. Skal han følge sin samvittighed og undgå samarbejde med det nazistiske parti og dermed vende tilbage til lejren, eller skal han overtale sin biskop, så han selv og andre kan blive reddet.

 

Vi følger præstens enorme kvaler – også da hans to søskende foreslår at flygte fra hjemmet og dermed flygte fra opgaven, men præsten bliver og kontakter sin biskop, hvorefter han sætter sig ned for at skrive en samarbejdserklæring.

 

Untersturmführer Gebhardt, som har arrangeret det hele, modtager Henri på sit kontor og bliver begejstret, da han ser kuverten. Han foreslår, at de sammen skal skåle for det gode samarbejde, men da han åbner kuverten får han et chok, da han ser et blankt papir. Han bliver rasende og sender præsten tilbage til Dachau, hvor han senere overlever med andre præstekolleger, hvorimod andre omkommer.

 

Filmens hovedtema handler om, hvad man som kirke kan gå med til uden at gå på kompromis med sin samvittighed (viden sammen med Guds ord). Den film skulle vore otte biskopper nok have set, før de satte deres underskrift på papiret i forbindelse med homoloven, der blev ført ind i kirken.


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dk

MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002