FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
26. september


Ikke flere forspildte muligheder Indtryk fra en Rhintur 2

 

4. Mos. 13,23: ”Da de nåede Esjkoldalen, afskar de en ranke med en drueklase, som der måtte to mænd til at bære på en bærestang.”

 

Turen til Rhinområdet var lidt af en øjenåbner på flere områder. Naturen var som en stor billedbog. Det overraskede mig, at se så store områder med vinmarker. Som tidligere skolelærer har jeg orienteret elever om vinmarker på bjergskåninger, men et er teori, noget helt andet er, at se dem brede sig over mange bjergskråninger. I grunden et flot syn.

 

Rhinlandet kunne nu godt hedde vinlandet, for vinfremstilling fylder så meget. Vi kan bare nævne rhinvinen (riesling) og moselvinen. Helt tilbage til romertiden har man dyrket vin.

 

Vores hotel i Rüdesheim havde et udvendigt skilt med en vindrueklase og hed meget naturligt ”Hotel Traube” (vindrueklase). Både udvendig på muren og indvendig i spisesalen var der en stor tegning af Josua og Caleb, som bar den store drueklase.

 

Jeg kom hurtigt til at tænke på den dramatiske beretning med de 12 spejdere, som bliver sendt ind i Kanaan for at vurdere eventuelle erobringsmuligheder. Beretningen er dagsaktuel for enhver kristen. Prøv engang selv at læse beretningen i 4. Mos.13 og 14, som burde hedde troens ABC, for i disse kapitler læser vi om, hvordan troen kan tænde hjerter i brand, men også hvordan muligheder ender med de spildte muligheders forfærdelige tragedie. Så det er ikke uden grund at vi kan sige til hinanden ”God kamp!”

 

Gud havde givet Moses et klart løfte om at indtage landet: ”Se, Herren din Gud har lagt landet åbent foran dig. Drag nu op og tag det i besiddelse, sådan som Herren, din fædres Gud, har befalet dig. Vær ikke bange, og lad dig ikke skræmme.” 5. Mos.1,21.

 

Jo, Gud havde vist vejen og gentaget sit løfte et par gange, men folket var ikke parat til at indtage det nye land. For at give folket mod til det sender Moses 12 spejdere ind i landet i håb om, at de senere vil tilskynde folket til at tage de nødvendige skridt.

 

Spejderne tager af sted og opholder sig i fyrre dage i det fremmede land. De ser det samme, men deres konklusion bliver vidt forskellige. Da spejderne kommer tilbage til Moses og skal aflægge rapport, siger de ti spejdere samstemmende:

 

”Vi kom ind i det land, du sendte os til. Det flyder med mælk og honning, og her er noget af dets frugt. Men det folk, der bor i landet, er stærkt, og byerne er befæstede og meget store. Alle de folk, vi så i landet, var umådelig store. Ja, vi så Anak-sønnerne, som hører til kæmperne. Vi var blot som græshopper i deres og vore egne øjne. Vi kan ikke drage op mod det folk, for de er stærkere end vi.”

 

De to spejdere, Josua og Caleb, har en helt anden holdning til tingene. De har også set de befæstede byer og de kæmpestore krige, men troen på, at det kan lade sig gøre brænder i dem. De siger med én mund: ”Lad os drage op og erobre landet, for det kan vi sagtens”. De havde set landet som mulighedernes land og blev selv mulighedstænkere, hvorimod de andre forblev umulighedstænkere og derved høstede ”forspildte muligheder”.

 

Situationen på grænsen til ”det forjættede land” er spændt. Ti spejderes negative udmelding møder to spejderes positive udmelding. Ordene fyger gennem luften. Josua og Caleb står fast på deres udmelding, at det kan lade sig gøre at indtage det lovede land, for Gud er med dem.

 

Desværre råber de ti spejdere højest, og det hele ender med, at ingen tager af sted til det land, som Gud havde lovet dem. I stedet for at indtage landet med Guds hjælp, må hele skaren vandre 40 år i ørkenen. Og straffen for skepsis og vantro bliver udelukkelse fra landet. Det er kun Josua og Caleb, der får lov til at betræde landet med mælk og honning, fordi de var helt og fuldt med Herren.

 

Situationen ved Det forjættede Land bør tale til os alle. Hvad gør vi, når Gud rækker muligheder hen til os? Bliver vi tændt af mulighederne eller lader vi blot stå til, så mulighederne får lov til at passere og bliver forvandlet til ”de forspildte muligheder”.

 

Bøn:

Herre, vi takker dig for de muligheder,

som du lægger for vore fødder.

 

Hjælp os til at være vågne,

så vi ser dine muligheder og realiserer dem.

 

Tilgiv os de gange hvor dine muligheder

på grund af frygt og vantro

blev til forspildte muligheder.

                                         Amen


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dk
Walk On The Water

Med og af Britt Nicole


 

 

 


 

 
   

September 2018. Vælg dato:

 
 
 
 
 Service websiden med gratis PDF'ere til download

Bemærk vores service webside med mulighed for gratis download af f.eks. 2012 kalenderen og de 7 bibelvers til pungen eller lommen.
MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002