FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
9. november

Det første budMoses fremviser stentavlen med de 10 bud.

 

2. Mos.20,3: ”Du må ikke have andre guder end mig”

 

For en del år siden gik filmen ”De ti bud” i biograferne, og mange blev betaget af de flotte billeder og den dramatiske handling. I dag kan den med stort udbytte ses på video. Instruktøren Cecil de Mille skriver om filmen: ”Mit håb for den film vi har bygget over de ti bud er, at publikum, når det forlader teatret, ikke alene vil blive betaget af det storslåede skuespil, det har overværet, men også blive opfyldt af dets ånd – at den må bibringe tilskuerne en klarere forståelse af meningen med den livsførelse, som Gud vil, vi skal følge – at den må åbne deres øjne for menneskers forhold til Gud.”

 

I én af filmens scener ser vi ”dansen omkring guldkalven”. Det jødiske folk havde trofast fulgt Moses som deres leder, men da Moses tøvede med at stige ned fra bjerget, fik de broderen Aron til at starte et guldkalve-projekt. Gulvkalven blev færdig, og ”folket stod op om morgenen for at spise, drikke og feste.” Denne markante afvigelse fra fællesskabet med Gud fik folket senere mejslet ind i sten: ”Du må ikke have andre guder end mig!” Gulvkalven var i allerhøjste grad ”en anden gud”, som folket satte deres lid og lyst til.

 

Også i dag har vi andre guder som sættes i stedet for ham, der har skabt himmelen og jorden. Ja, rundt om på jordkloden findes små og store gudestatuer, som folk hengiver sig til i et helt liv. Det er tragisk, når man ved, at ”de har mund, men taler ikke, øjne, men ser dog ikke, de har ører, men hører ikke, næse, men lugter dog ikke, de har hænder, men føler ikke, fødder, men går dog ikke, deres strube frembringer ikke en lyd.” Ja, sådan beskriver David afguder i Salme 115.

 

For nogle år siden hørte jeg om en speciel oplevelse, som en ung mand havde. Igennem flere år havde han haft en lille æske på sig. Æsken indeholdt et gudebillede i miniatureudgave. En dag stod han i et japansk tempel og kiggede på en gudestatue, som mindede om hans egen. Han tog sin æske frem samtidig med, at han kiggede på statuen i templet, og begejstret sagde han; ”Jeg har fundet min Gud”. Han var så lykkelig, fordi han havde fundet originalen til hans lille kopi i æsken. ”Mit hjerte slår så hurtigt, jeg er så glad fordi guden er stor og glad”, føjede han til.

 

Ja, en sørgelig hændelse fra det virkelige liv om at tilbede de forkerte guder. Vi andre må være taknemlig over, at vi bærer på en kristen kulturtradition, hvor guder ikke behøver at være i æsker og templer. Vi kan få lov til af Guds nåde at tilbede Gud fader og hans søn, Jesus Kristus, som er levende tilstede ved enhver tilbedelse i ånd og sandhed. Og så alligevel må vi også være på vagt over for det 1.bud, for vi kan bevidst eller ubevidst have vore egne guder i tanker og livsførelse.

 

O Helligånd, vor trøstermand,

som os vil sandheden lære,

hjælp os at blive i nådens stand

og leve vor fader til ære!

Beskærm os fra djævelens falske list,

og hjælp os at tro på Jesus Krist

og blive salige.  Amen!


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dk

Der er en forløserService websiden med gratis PDF'ere til download

Bemærk vores service webside med mulighed for gratis download af f.eks. gratis fortællinger og "7 bibelvers" til pungen eller lommen.MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002