FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
22. september


Kirken den er et gammelt hus                           Kirkerne i Nordøsttyskland

 

Kirken den er et gammelt hus,
står, om end tårnene falde,
tårne fuld mange sank i grus,
klokker end kime og kalde,
kalde på gammel og på ung,
mest dog på sjælen træt og tung,
syg for den evige hvile.

                                 N.F.S. Grundtvig

 

Som nævnt før i en andagt bevirkede erobringen af vendernes (sørøvernes) landområde, at der blev bygget kirker. Små og store kirker skød op i landskabet og vidnede om kristendommens udbredelse i et hedningeland.

 

Under vores tur til Rügen besøgte vi en del af de store katedraler, men sørgeligt var det at se, hvordan krigen havde efterladt sig tydelige spor i disse bygninger.

 

Vi besøgte bl.a. en stor kirke i Wismar, men det ulykkelige var, at det kun var tårnet, som stod tilbage. Hele skibet var ødelagt. Kun det 80 meter høje tårn knejsede mod himlen. Kirken blev påbegyndt i 1339 og færdigbygget i 1450. I tårnet så vi en tredimensionel video om fremstillingen af de tunge munkesten, kirken var bygget af.

 

Dernæst besøgte vi en kirke, der ligeledes var blevet ødelagt under krigen. Natten mellem den 14. og 15. april 1945 traf to bomber kirken, som blev svært beskadiget. Kirken er nu genopbygget, men uden inventar-udsmykning. Der var dog turistmæssigt sørget for en solid elevator, så man fra tårnet kunne nyde en udsigt over byen – og udsigten var virkelig smuk, begunstiget af en blå septemberhimmel.

 

Endelig besøgte vi St.Nikolai kirke, som er evangelisk luthersk. Meget rigt udsmykket og med et astronomisk ur fra 1394. Kapellerne blev brugt til gravplads for de gejstlige og fornemme i byen.

 

Kirkens altertavle, som gengav Jesu lidelseshistorie, var særdeles spændende. Jeg lagde især mærke til et felt i tavlen, hvor man ser Jesus blive pisket. Kunstneren har formået at vise Jesu ophøjethed midt i pinslerne. Det er som hans ånd bevæger sig i en helt anden verden, langt borte fra de romerske soldaters primitive tankegang.

 

Sidst besøgte vi en stor flot kirke i Stralsund, St. Marie kirke. Den skal bare opleves. Indvendig var der høje kraftige søjler, et nytbygget orgel, og en helt unik prædikestol. Det store rum indbød til megen eftertanke og bøn.

 

Jo, kristendommen vandt indpas i det Nordøsttyske område, takket være modige mænd som Valdemar den Store og biskop Absalon, der dristigt satte sig op imod hedenskab og overtro, der alt for længe havde kontrolleret menneskesindet blandt beboerne.


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dk
Livstræet

Komponist og tekstforfatter er Hans Holm og Erik Lindebjerg.


 

 

 


 
 
 

Service websiden med gratis PDF'ere til download

Bemærk vores service webside med mulighed for gratis download af f.eks. gratis fortællinger og "7 bibelvers" til pungen eller lommen.
MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002